Πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας αλλά και αρκετοί επαγγελματίες της πόλης του Πύργου, συμμετείχαν στο 1ο Pyrgos Food Festival που άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή 18 Αυγούστου το απόγευμα, στο γραφικό Κατάκολο προσφέροντας μια γκάμα προϊόντων που συνθέτουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς της Ηλείας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος Πύργου και η στήριξη της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ και του Επιμελητηρίου Ηλείας, έδωσαν ένα μοναδικό για τα δεδομένα της περιοχής, αποτέλεσμα, που ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων. Ο κόσμος που παραβρέθηκε είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει μια ποικιλία από παραδοσιακά, διεθνή και πειραματικά πιάτα, φτιαγμένα από τους κορυφαίους σεφ της περιοχής μας, ενώ γεύτηκαν εδέσματα, από τοπικούς παραγωγούς και καλλιεργητές.
DAY 1
Βαρθακούρης – Βαρδής μάγεψαν
Στο περιθώριο του φεστιβάλ η μεγάλη συναυλία των Χάρη Βαρθακούρη – Γιάννη Βαρδή, με τα τραγούδια τους και την σκηνική παρουσία τους, διασκέδασαν τους εκατοντάδες θεατές που βρέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης για να τους ακούσουν. Τραγούδια αγαπημένα, αλλά και το χιούμορ των δύο καλλιτεχνών ανέβασαν τον πήχη της διασκέδασης που ταξίδεψαν το κοινό σε παλιές εποχές, με θέα το γραφικό λιμάνι του Κατακόλου.
Εκθέτες παρουσίασαν την Ηλεία
Επίσης, τα περίπτερα που έχουν στηθεί στο χώρο όπου γίνεται το τριήμερο φεστιβάλ, συνθέτουν το παζλ του γαστρονομικού πλούτου του Νομού Ηλείας. Επαγγελματίες εστίασης, σύλλογοι, παραγωγοί, βιοκαλλιεργητές και διοργανωτές, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, με το 1ο Pyrgos Food Festival να προσφέρει φαγητό, ποτό, μουσική και live εμφανίσεις, μετατρέποντάς το σε ένα φεστιβάλ θεσμό.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τον κόσμο που επισκέφθηκε την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος (Αγροτικής Ανάπτυξης) και Δημήτρης Νικολακόπουλος (Αθλητισμού και Ολυμπισμού), ο δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Ηλίας Ξανθούλης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας, Σπύρος Πολίτης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.
Την παρουσίαση της βραδιάς έκανε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Γκελντής.
Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου
«Η αγαστή συνεργασία αυτοδιοίκησης και επιχειρηματικότητας δίνει αυτό το όμορφο αποτέλεσμα. Για μας ήταν προγραμματική δέσμευση να υλοποιούμε τα λεγόμενα φεστιβάλ γεύσεων τα οποία γίνονται σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο τόπος μας διακρίνεται για την πλούσια παραγωγή του για τα μοναδικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα και αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό. Ως Δήμος, πιστεύουμε στην εξωστρέφεια και την προβολή του τόπου μας, των επιχειρήσεων και των προϊόντων μας. Συμμετείχαμε σε αντίστοιχη μεγάλη διοργάνωση της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη όπου ο Πύργος εκεί ήταν ο τιμώμενος Δήμος. Είμαστε συνεπείς στο ρόλο της αυτοδιοίκησης ως του θεσμού εκείνου που μαζί με την επιχειρηματικότητα προβάλλει τον τόπο, δημιουργεί κίνητρα επίσκεψης στον τόπο μας και προβάλλουμε τα θετικά στοιχεία».
«Πιστεύουμε στην εξωστρέφεια και την προβολή του τόπου μας»
Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

Θοδωρής Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι δίπλα σε αυτή την προσπάθεια. Μετά το Κερνάμε Ελλάδα στην Αμαλιάδα ξεκινάμε και το Food Festival στο Κατάκολο το οποίο από σήμερα βάζει τα θεμέλια για τα επόμενα χρόνια. Τρέχουμε ένα πρόγραμμα ως Αγροδιατροφική Σύμπραξη για το παγωτό του τόπου μας, έχοντας ξεκινήσει μια σειρά πολλών προϊόντων τα οποία προσπαθούμε να τα προάγουμε και να τα διαφημίσουμε σε όλες τις αγορές του εξωτερικού. Στόχος μας είναι να καταναλώνουμε τα δικά μας προϊόντα, τα προϊόντα του τόπου μας και με βάση αυτό η τοπική οικονομία θα αλλάξει. Η Ηλεία έχει δυνατότητες και παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και η Περιφέρεια θα είναι δίπλα σας σε αυτές τις προσπάθειες».
«Το Food Festival βάζει τα θεμέλια για τα επόμενα χρόνια»
Θοδωρής Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΔΕ

Κώστας Νικολούτσος, Πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας
«Είναι μια πρωτοποριακή εκδήλωση. Θα σχολιάσω ότι ο τουρισμός βρίσκεται σε μια άλλη κατεύθυνση αυτή την στιγμή. Πέραν από την επιδίωξή μας να έχουμε περισσότερους τουρίστες κάπου για την Ελλάδα αυτό αρχίζει και παίρνει μια άλλη μορφή. Η μεγάλη στροφή που πρέπει να επιδιώξουμε είναι ο τουρισμός εμπειρίας που πέρα από το ήλιος και θάλασσα και κατάλυμα και διαμονή έχει να προσφέρει κι άλλα πράγματα. Σε αυτό τον τουρισμό εμπειρίας οι παράγοντες είναι πολλοί. Είναι ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οινοποιητικός, ο θρησκευτικός και όλα όσα συνθέτουν το τουριστικό προϊόν το οποίο είναι στην αιχμή της ζήτησης και στην μεγάλη στροφή που επιδιώκεται στην σύγχρονη οικονομία να γίνει στο τουριστικό προϊόν. Μέσα από αυτή την εκδήλωση μπορούμε να δώσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ηλείας που δεν είναι μόνο οι φυσικές ομορφιές της και το πολιτιστικό απόθεμα. Αλλά είναι η διατροφή, ο ελληνικός πολιτισμός κ.α. Εμείς στηρίζουμε εκδηλώσεις όπως αυτές και η Ηλεία μπορεί να γίνει πρωτοπόρος».
«Άμεση επιδίωξή μας ο τουρισμός εμπειρίας, όπως αυτό το φεστιβάλ»
Κώστας Νικολούτσος, Πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας

Ηλίας Ξανθούλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου
«Τέτοιες δράσεις αναδεικνύουν την Ηλεία, αναδεικνύουν τα προϊόντα μας, αναδεικνύουν τις Ηλειακές επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι λίγες, είναι πάρα πολλές και έχουν πολλά και ποιοτικά προϊόντα. Συγχαρητήρια για την διοργάνωση και για την πρωτοβουλία να πραγματοποιηθεί το Food Festival».
«Αναδεικνύεται η Ηλεία με τέτοιες δράσεις»
Ηλίας Ξανθούλης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

Στάθης Καννής, Υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου
«Είναι μια πρωτοποριακή εκδήλωση που έχει συσπειρώσει όλους τους παρασκευαστές, τους σεφ. Είναι μια εκδήλωση που αναδεικνύει την περιοχή μας, το Κατάκολο. Είναι όμορφη η περιοχή μας όμως έχει περισσότερες δυνατότητες να αναπτυχθεί. Κανένας δεν μπορεί να διαφωνεί σε αυτό και όλοι είμαστε σύμφωνοι σε αυτή την διεκδίκηση ανάπτυξης της περιοχής μας».
«Συμφωνούμε στη διεκδίκηση ανάπτυξης της περιοχής μας»
Στάθης Καννής, Υποψήφιος Δήμαρχος Πύργου

DAY 2
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το λιμάνι του Κατακόλου, το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου, δεύτερη ημέρα του 1ου Food Festival που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση του Δήμου Πύργου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με τη στήριξη της Αγροτοδρατροφικής Σύμπραξης ΠΔΕ και του Επιμελητηρίου Ηλείας.
Από νωρίς το απόγευμα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον dj Σταμάτη Πασπαλιάρη, την παρουσίαση γαστρονομικών πιάτων από τον όμιλο Aldemar και τον Chef Μανώλη Ρουμπάκη, την χορευτική επίδειξη από τη σχολή χορού Δήμητρας Μπέρτσου «Shall we dance?” και τον dj Ιωάννη Σκαρτσιάρη.
Η βραδιά έκλεισε με τη συναυλία της Μαρίνα Σάττι, που ενθουσίασε όλους όσους την παρακολούθησαν και τραγούδησαν μαζί της.

Επαγγελματίες εστίασης, σύλλογοι, παραγωγοί, βιοκαλλιεργητές και διοργανωτές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό κατά τη διάρκεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου «1ο Pyrgos Food Festival».
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την μεγάλη ποικιλία των γαστρονομικών θησαυρών της Ηλείας και να απολαύσει εξαιρετικά τοπικά εδέσματα, υπό την επιμέλεια των κορυφαίων σεφ της περιοχής.
Πέρα από τους τοπικούς παράγοντες, το φεστιβάλ επισκέφτηκε η αν. Γραμματέας Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Σοφία Κατσίγιαννη, η οποία έχει ρίζες από την περιοχή.
Η νυν αντιδήμαρχος Διονύσου επισκέφτηκε τα περίπτερα που είχαν στηθεί στο χώρο όπου γίνεται το τριήμερο φεστιβάλ και συνομίλησε με τους τοπικούς επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην εκδήλωση, για θέματα επιχειρηματικότητας και τουριστικής ανάπτυξης που αφορούν την περιοχή, δηλώνοντας αρωγός των προσπαθειών τους για την ανάδειξη της περιοχής.
«Η Ηλεία είναι ένας παραδεισένιος προορισμός, με ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό περιβάλλον, μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, γραφικά χωριουδάκια που απλώνονται σε όλο το νομό, λίμνες, ποτάμια, καταρράκτες, δάση με σπάνια ομορφιά και φυσικά μοναδικές παραλίες. Ο συνδυασμός τουρισμού, αγροτικής οικονομίας και πολιτισμού είναι η αναπτυξιακή αιχμή του οράματος για την περιοχή μας. Στην Ηλεία οι επισκέπτες μπορούν να συνδυάσουν τον ιαματικό τουρισμό, τον συνεδριακό τουρισμό, το εμπόριο, την ψυχαγωγία, την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής και φυσικά την παραδοσιακή διατροφή, την όποια όλοι δοκιμάσαμε σήμερα εδώ στο φεστιβάλ, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία! Καλούμε την πολιτεία να συνδράμει στην προσπάθεια της ανάδειξης της περιοχής ως Premium τουριστικό προορισμό αλλά και τους επενδυτές να επισκεφτούν τα μέρη μας και να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια την δυναμική της περιοχής μας».

DAY 3
Μαγεική και η τρίτη ημέρα του Food Fest στο Λιμάνι του Κατακόλου. Ο χώρος άνοιξε στις 18.00 με δραστηριότητες για παιδιά από το Kids Corner. Στη συνέχεια ακολούθησε οινογνωσία τοπικών οινοποιείων και γευσιγνωσία συνδυασμού κρασιού με φαγητό. Το εκπληκτικό 3μερο του Food Fest έκλεισε με τη συναυλία των Passepartout οι οποίοι ξεσήκωσαν τους επισκέπτες με το μοναδικό τους μουσικό πρόγραμμα.












